Prylbloggen
Svenska Cycling Plus
Okategoriserade

Blast from the past – Litespeed Ultimate

Titan. Den främsta, den mäktigaste, den… bästa av metaller? Ja, kanske. Rost vinkar vi av för gott, komfortkarakteristik är i topp och estetiskt är de gråskimrande rören en lisa för ögat.

Under 80- och 90-talet fanns det i stort sett bara två riktigt, riktigt trevliga och grundade tillverkare av titanramar med cred: Merlin Metalworks och Litespeed (med familjen Lynskey i bakgrunden). Prylbloggen spenderade mången timme med att lusläsa test av dessa veritabla titaner (ursäkta) till cykelchassin. Merlin Extralight var till exempel en lättad variant av Merlin:s landsvägsram. Som bara hette Titanium. En omöjligt smäcker konstruktion, reducerad till det minsta möjliga men inte mindre.  Det är dessutom något tilltalande med ett enkelt modellnamn. Som Allied:s allround-LVG Alfa Allroad. Men det är en annan femma.

Merlin Newsboy från 1994

Men hursom. Det fanns andra som också pulade med titan – One-Off till exempel – men i huvudsak var det Merlin som var i topp. Men också Litespeed som var den andra av de stora, självklara, tillverkarna som man skulle ha koll på. Litespeed:s ramar var ofta(re) polerade – något som man sällan, för att inte säga aldrig såg hos konkurrenterna som tillverkades i Cambridge, Massachusetts.

Litespeed:s modell Ultimate var en av den erans främsta titanchassin för landsvägen, en modell som under allehanda namnstarka cyklister har kapat mållinjen först i mången lopp. Och nu introducerar Litespeed den igen under namnet Ultimate Road:

Läs mer på Merlin:s hemsida

Läs mer på Litespeed:s hemsida

Läs mer på Lynskey:s hemsida

Erol Orhun
Nyfiken, frågvis, vetgirig. Om allt och alla. Antal hjul är inte så noga, men fordon på två och fyra hjul har alltid spelat hårdare, högre och härligare på hjärtats strängar. Intresserad av allt som är intressant i världen. Första cykeln? En metallic-blå GX 2000 med halvmeters limp-sadel. Sedan en TBG, en Miyata, en Bridgestone, ett par Bottechia, en Kona... Och det var innan intresset fick verkshöjd på allvar. Skriver mest om prylar. För det är roligast.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.