Prylbloggen
Svenska Cycling Plus
Okategoriserade

Slackt, 700c och dämpat – för 26 år sedan

Året var 1993. Och den kanadensiske tävlingscyklisten Steve Bauer hade bestämt sig: nu skulle han banne sig klippa målsnöret i velodromen i Roubaix först av alla. Roubaix som i Paris-Roubaix, kullerstensklassikern framför alla andra.

Rambyggarna på Eddy Merckx – då sponsor för Bauers stall 7-Eleven – snickrade ihop ett åk som 26 år senare fortfarande får folk att tappa hakan. På papperet ter sig denna Corsa Extra inte så knasig – chassikonstruktionen följer traditionen med en tidlös diamantram, de reguljära runda stålrören tillverkade av italienska Columbus.

Men. Hjulbasen sträcker sig över hela 109 centimeter. Kolla bara hur mycket kedja som knyter samman vevparti med kassetten. Vinkeln på sadelröret? Blott 60 grader. Och vad är det som hänger ur styrröret? En dämpgaffel från progressiva amerikanska RockShox – en Paris-Roubaix TiSL. Alltsammans tänkt att samarbeta för att ge Bauer rätt chans att vinna klassikernas klassiker.

Hur det gick? Steve rullade in som 23:a, en högst respektabel plats, men tjugotvå pinnar för långt ned på resultatlistan med tanke på kanadensarens ambitioner.

Men. Med grus, gravel och groad som den hetaste nu-trenden i veloversumet så här innan decenniet avslutas, så ser Eddyn inte sååå tokig ut. Inom exempelvis enduro-MTB stavas snabbhet “Slackt”. Men 60 grader slackt? Vi återkommer i december 2029 för ett utlåtande.

God helg.

Erol Orhun
Nyfiken, frågvis, vetgirig. Om allt och alla. Antal hjul är inte så noga, men fordon på två och fyra hjul har alltid spelat hårdare, högre och härligare på hjärtats strängar. Intresserad av allt som är intressant i världen. Första cykeln? En metallic-blå GX 2000 med halvmeters limp-sadel. Sedan en TBG, en Miyata, en Bridgestone, ett par Bottechia, en Kona... Och det var innan intresset fick verkshöjd på allvar. Skriver mest om prylar. För det är roligast.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.