Veckans gravelhoj – Specialized Diverge Comp Carbon 2021
Häromdagen rullade en trevlig representant från Specialized Nordics förbi Svenska CyclingPlus kontor i centrala Stockholm. Med sig hade han ett exemplar av en ytterst intressant och kontemporärt explosiv produkt – Specialized Diverge Comp Carbon 2021. En cykel som vi på redaktionen redan i dess tidigare gestalt och generation blivit både imponerade och hänförda av. Den enda cykeln man egentligen behöver? Cykeln för alla oavsett läggning mot landsväg eller ladugård? Ja, kanske. Om någon hoj ämnar göra anspråk på den titeln så är det Specializeds multimaskin Diverge.

Hur har då Specialized utvecklat Diverge? På några signifikanta områden:
Den redan i dess tidigare inkarnation branschledande styrrörsdämparen Future Shock, lanseras nu i generation 2.0 på toppversionerna. Future Shock 2.0 ger 20 millimeter slag medelst fjäder och är hydrauliskt dämpad (med samma hydro-cartridge som används av den senaste generationen av Roubaix). FS 2.0 är enkelt justerbar med ett vred på toppen av styrstammen.
För mellanmodellerna av Diverge används Future Shock 1.5 – utbytbara fjädrar (mjuk, medelfast och fast), men är inte försedd med den hydrauliska insatsen eller justervredet. De två instegsmodellerna – Diverge Elite E5 och Diverge Base E5 – saknar Future Shock.
Vi på redaktionen är fans av Future Shock. Men. Systemet introducerar en komplexitet hos en del av cykeln som traditionellt varit råbarkat enkelt konstruerad med påföljande simpelt handhavande för cyklisten. Dessutom inverkar FS på en given storlek av Diverge med en högre stack, men i korthet och sett till faktisk funktion är vi helt övertygade om att systemet fungerar – och det mycket bra.
Det är också viktigt särskilja mellan syftet med FS och en mer traditionell lösning, exempelvis en stötdämpargaffel. Future Shock är en höggradigt effektiv lösning för att jämna ut det fina mikroskak och högoscillerande skarpvågor som grova stigvägar och vägstigar skickar upp i cykeln. Ergo, som ett verktyg för att minska trötthet i överkropp, armar och bål snarare än att äta feta freeride-huck utför en stenig downtrail. Även om vi också provade den längs med sådana stigar ute i Hellasgården. Men säg inget till Specialized…

Ett annat område Specialized har fokuserat på är geometrin. Siffrorna som styr hur ramen känns, upplevs och svarar har setts över och reviderats, med längre reach, kortare styrstammar och flackare styrvinkel. Vevlagerhöjden har justerats uppåt med fem millimeter till 80 jämnt, vilket innebär att alla ni därute som svär vid 27.5 / 650b i fortsättningen kan fortsätta göra det på en Diverge, utan att lida av pedalkrock med stenbumlingar, trädstockar eller nyfikna kaniner. Summan av alla skiftade nuffror? En redan stabil och trygg hoj har givits ett bredare arbetsområde utan att för den skull ha givits blybojor runt naven.
Ett annat relevant område för både landsvägscyklar i allmänhet och gravelhojar i synnerhet, är däcksutrymmet. Numera är Diverge OK:ad för däck upp till 47 millimeters bredd för 700c och 2.1″ för 650b. SOm jämförelse svalde den tidigare generationen däck upp till 42 millis. Med tanke på hur progressiv utvecklingen kring just däckstorlek och behov (reellt, faktiskt, in- eller övertalat…), så är detta en finess som renderar två tummar upp från oss. Kom också ihåg att dessa siffror är hårdstämplade med ett utrymme på sex millimeter runtom mot ram och gaffel. Det innebär att de mer äventyrliga av oss (alla som inte väljer Capricciosa by default), kan laborera med ännu fetare gummi.

För att skapa det nödvändiga utrymmet för 47:or / 2.1:or har Specialized valt en annorlunda väg – eller rättare sagt kedjestag. Det är nämligen här som vevparti med klingor, hjul med däck och framväxel med kedja ska samsas om ett utrymme som alldeles för ofta (till ingenjörernas förtret) överlappar. Svenska CyclingPlus vill inte ens tänka på hur många timmar dessa virtuoser tillbringar i 3DStudioMax för passa ihop detta tredimensionella Tetris…
Men ett populärt sätt som spreds som en brinnande safaristorm, är det droppade högra kedjestaget. En lösning signerad Gerard Vroomen (ex-Cervélo, Open, 3T) och numera adopterad av legio gravelhojstillverkare.
Men Specialized har alltså valt en annan lösning för att ackommodera rejäla däck såväl som 1x- och 2x-setups. Folket i MorganHill har utvecklat en homogen och gedigen kolfiberdel som samtidigt är så slimmad att den medger montering av förtisjuor och framväxlade drivlinor. Specialized argumenterar för den här lösningen – som väger en gnutta mer – med att man då kan undvika just ett upphöjt (ex. Allied Able) eller nedsänkt (3T Exploro) kedjestag, som de uppfattar som en mindre hållbar konstruktion. Kedjestaget är förresten 425 millimeter för samtliga versioner av Diverge.

Lagringsutrymmet i det voluminösa nederröret som Specialized kallar SWAT, återkommer naturligtvis. Modellerna Comp, Expert, Pro och S-Works är de varianter av Diverge som kommer med denna praktiska finess. Locket döljer ett svart hål och en nylonväska med plats för de där verktygen, slangen och småsakerna man alltid önskade sig att de fanns med. Bara man slapp förvara dem i en tröjficka eller i en vätskeryggsäck. En smart finess som vi önskade andra tillverkare hade på sin repertoar.

Så långt så mycket bockstyre. Men Diverge finns också i en Evo-version med rakt styre. Det intressanta är att Specialized inte bara nöjt sig med att switcha ett krokigt styre mot en rak stång, utan också masserat geometrin.
Diverge Evo har en lägre stack, en längre reach, ett större vevlagerdropp och en styrrörsvinkel på 70 grader jämnt över samtliga storlekar. Specialized säger att det beslutade att skapa Evo-versionen efter att ha noterat många cyklister som konverterade den tidigare generationen Diverge till ett flat-bar. Specialized själva säger att rubriken Gravel är så pass bred, djup och hög för tillfället att man helt enkelt sjösätter Evo och ser vad som händer. Och hur de som skaffar en Evo väljer att cykla på den. Bikepacking i fyra veckor i Bhutan eller hård asfaltsvässning ute på Färingsö? Typ.

Nåväl. Så långt Diverge på papperet och pixlar. Hur gör den ifrån sig på underlag skapade av människa, natur och ett sammelsurium av blandningar däremellan? På det stora hela, med goda betyg.

Diverge Comp Carbon är kittad med Shimanos grusvänliga äventyrsgrupp GRX, mer specifikt i flavör 810. Det innebär växling per stålvajer och hydrauliska skivbromsar med de fin-fina CenterLock-skivorna med kylflänsar.