Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

BLOGGMENY
Annons
Annons
Annons
Annons

Chris Froome vinner Tour de France 2016

Så Sir Dave Brailsford, Team Sky och Chris Froome kommer ta hem La Grande Boucle, Touren, världens tuffaste idrottstävling. Igen. Den fjärde i ordningen för Team Sky och dess Team Principal Brailsford och nummer tre för Kenya-födde Froome. Den sista etappen är en formalitet för GC-cyklisterna. För dem tog tävlingen slut när de rullade över mållinjen på lördagens ben till Morzine-Avoriaz. Vi på tidningen gratulerar Team Sky till ännu en Grand Tour-seger. Bedömer man Froomes och Team Skys kapacitet från utsidan, så dristar vi oss till att tippa på flera års dominans framöver av det brittiska laget med Rapha-tröjorna…

Segraren Froome är en väldigt vänlig och lite enigmatisk figur. Han har fått kritik för sitt sätt att ta tävlingen vid hornen. Likt den proverbiala Duracell-kaninen sprätter han iväg på den första ordentliga bergsetappen och skapar en luftkudde på ett par minuter till närmaste konkurrent.

Men någon måste missat att skicka manuset till Chris i år. Där Froome tagit tid är i mellanrummen på etapperna, i gråzonerna där de flesta koncentrerar sig på något annat än just tävla. Ta hans attack efter uppförskörningen av den första rejäla bergstoppen. Efter att ha trippat uppför och nått toppen, sätter sig de flesta upp för att ta en flaska och en L´Equipe för att stoppa under tröjan som skydd mot den kylande fartvinden. Chris ville annat. Han anade ett läge och gav benet, fick lucka och fullföljde under nedförslöpan till mållinjen. Quintana med en bidon i näven såg… förvirrad ut.

Ett liknande läge blev det under “kantvindsetappen”. Froome skarvade över till gröntröjan Sagan och pumpade på till mållinjen med varsin lagkamrat. Hur ofta ser man förresten den gröna poängtröjan och den gula totalledar-tröjan samarbeta på plattetapp? Mycket vackert. Och ännu ett icke-ortodoxt sätt som Froome har tagit sig an tävlingen det här året.

Så här i efterhand kan vi konstatera att det var under tempoetapperna som han rev loss sina största tidsvinster gentemot konkurrenterna. I motsats till sina tidigare två TdF-vinster där han varit mycket aggressiv under den första bergsetappen och där vunnit tid. Just därför har det varit så underhållande – ändo – att följa Touren det här året. Chris Froome må ha täckt alla sina konkurrenter i bergen, men han gjorde det inte på ett pulvriserande sätt. Det ordnade hans lag åt honom. Eller mer specifikt hans lagkamrat Wout Poels.

Många har klagat på Team Sky, på hur de tar ett strypgrepp om tävlingen och enbart låter de cyklister som inte utgör ett hot mot Froome få lite livsluft på etapperna. Team Sky må sätta ett brutalt takttrummetempo uppför, men så vad? Genom att vara närvarande, alerta och professionella kan Team Sky strax pryda sin buss med “Tour de France 2016” tillsammans med sina andra Grand Tour-segrar. Brailsfords ´Marginal Gains´-koncept levererar i år. Igen.

 

Chapeau Chris, Sir Dave och Team Sky

Erol Orhun
Nyfiken, frågvis, vetgirig. Om allt och alla. Antal hjul är inte så noga, men fordon på fyra och två hjul har alltid spelat hårdare, högre och härligare på hjärtats strängar. Intresserad av allt som är intressant i världen. Första cykeln? En metallic-blå GX 2000 med halvmeters limp-sadel. Sedan en TBG, en Miyata, en Bridgestone, ett par Bottechia, en Kona... Och det var innan intresset fick verkshöjd på allvar. Skriver mest om prylar. För det är roligast.

Lämna en kommentar