Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

BLOGGMENY
Annons
Annons
Annons
Annons

Trek Slash 29 – den nya endurokungen

Trek:s Remedy kommer vara föremål för ett helt eget kapitel när historien över mountainbike:en kommer skrivas. Cykeln hade lång slaglängd, trygg geometri och med 29-tumshjul var det många som använde Remedy som en ren trailhoj, trots att cykeln egentligen var tänkt för råare enduro-äventyr. Flera av AoMTB:s cykelkompisar kör slingrande svensk skogsstig på just 29:a-Remedy:s. Inför nästa år har Trek städat i modellprogrammet. Remedy kommer enbart säljas med 27.5-hjul och lillebrodern Fuel med 29- och 27.5 Plus-hjul.

Skärmavbild 2016-07-22 kl. 15.01.51

 Trek Slash 29 9.9 RSL 2017

Den stora nyheten inför 2017 är Trek:s nya långslagiga enduro-29:a – Slash.

Lite snabba fakta:

Kolfiberram

29-tumshjul

Boost 110 fram – Boost 148 bak

160 millimeter slag fram – 150 millimeter bak

Enbart 1x-drivlina.

Justerbar geometri

Fyra storlekar

Skärmavbild 2016-07-22 kl. 15.01.28

Ingen Full Floater-fjädring – Trek har valt att montera bakdämparen fixerat i den nedre fästpunkten.

Trek Slash delar många finesser och konstruktionslösningar med sina märkessyskon. Nederröret Straight Shot känner vi igen från Fuel EX och Remedy, likaså styrstoppet KnockBlock som skyddar toppröret från en snabbt svängande gaffelkrona. Trek säger att ramen är den styvaste de tillverkat – förutom från Waterloo-firmans rena downhill-cyklar. En bidragande orsak är att bakdämparen är monterad dikt an mot ramen i sitt nedre fäste. Man har alltså inte konstruerat ramen efter Trek:s egna Full Floater-princip. Trek säger att man kunnat konstruera en styvare och lättare ram genom att frångå Full Floater för Slash. Ramen har Trek:s ABP  – Active Brake Pivot – som håller bakfjädringen aktiv och levande under bromsning.

Skärmavbild 2016-07-22 kl. 15.07.30

SRAM Eagle 1x-drivlina med 12-delad kassett. 

Ramens geometri går att justera med att byta position på ett chip som finns på cykelns sadelstag. I dess lägsta läge är styrvinkeln en halvgrad mer slack. 65.1 grader gör att Slash är en av de absolut slackaste långslagiga 29:orna på marknaden.

Skärmavbild 2016-07-22 kl. 15.07.19

     Justerbar geometri genom att vända på en insert på sadelstagen. 

En intressant detalj är att cykeln finns i storlek ned till 15.5″. Att paketera en långslagig plattform med 29-tumshjul för kortare cyklister är en utmaning för konstruktörerna. En guldstjärna i kanten för Trek.

 

 

Erol Orhun
Nyfiken, frågvis, vetgirig. Om allt och alla. Antal hjul är inte så noga, men fordon på fyra och två hjul har alltid spelat hårdare, högre och härligare på hjärtats strängar. Intresserad av allt som är intressant i världen. Första cykeln? En metallic-blå GX 2000 med halvmeters limp-sadel. Sedan en TBG, en Miyata, en Bridgestone, ett par Bottechia, en Kona... Och det var innan intresset fick verkshöjd på allvar. Skriver mest om prylar. För det är roligast.

Lämna en kommentar