Prylbloggen
Svenska Cycling Plus
Prylbloggen

Veckans gravelhoj

Cannondale lanserade tidigare i år en reviderad generation av sin multi-racer Synapse. Cannondales David Devine förklarade på lanseringen för Synapse att de såg ett gap mellan märkets endurance- och mer renodlade tävlingscyklar. Vikt, styvhet och effektivitet kunde skärpas till. Vilket de också gjorde.

Cannondale Synapse
Cannondale Synapse

Vikten trimmades med 330 gram för ram och gaffel, plattformen är enkom konstruerad för skivbromsar och Synapse är så pass driveffektiv att proffscyklisterna som var med på ett tidigt stadium i utvecklingsarbetet, kom tillbaka från träningspass under villfarelsen att det var nästa generation av SuperSix Evo de provade ut. Det lovar gott. Ramen väger blott 950 gram och har Cannondales intressanta Power Pyramid-sadelrör, där den delar sig strax ovanför vevlagerhylsan.

Cannondale Synapse med SAVE-system
Cannondale Synapse med SAVE-system

I strikt mening är Synapse inte en gravelhoj – utan mer ett redskap för många långa timmar över pavé, landsväg och bitarna och de asfaltslappade och tjälskadade vägstumpar som knyter allt samman. Den totala landsvägshojen? Men vi gissar att cykeln inte kommer protestera om du helt plötsligt svänger in på ett grusad skogsväg…

Cannondale Synapse är tillverkad av kolfiber, en aluminiumversion finns också
Cannondale Synapse är tillverkad av kolfiber, en aluminiumversion finns också

Då konstruktörerna helt kunde lägga fälgbromsen på skrothögen och bara fokusera på att optimera chassi och gaffel för skivbromsar, så kunde de i samma veva förbättra Cannondale:s vibrationsdämpande system SAVE. “Active deflection” som Devine kallar det. “Lighter, lower and more responsive” är andra ord han beskriver Synapse “Evo” med.

Cannondale Synapse är storleksoptimerad
Cannondale Synapse är storleksoptimerad

Sadelstolpen är av diameter 25.4 millimeter och är en viktig nyckel i detta sviktande komfortsystem. Synapse tar däck upp till 32 millimeters bredd och ramen är förberedd för stänkskärmar. Fästena är smart gömda och “förstör” inte utseendet om man väljer att cykla utan stänkor. Genomgående axlar förekommer också, i dimension 12 millimeter. Konstruktionsteamet har arbetat intensivt med att balansera ram och gaffel för de krafter som den utsätts för – dels den påfrestning som kommer av själva cyklistens trampande mot drivlinan och dels den stress som skivbromsarna lägger på ram och gaffelben. Resultatet? En chassikombination som är en av de mest asymmetriska vi någonsin sett. Och samtidigt en härlig mix mellan tävlingseffektivitet och skonsam geometri för hela-dagen-äventyr.

Nedan toppversionen Synapse Hi-Mod Dura-Ace Disc Di2 med den senaste generationen av Shimanos toppgrupp och hydrauliska flatmount-skivbromsar.

Cannondale Synapse Hi-Mod Dura-Ace Disc Di2
Cannondale Synapse Hi-Mod Dura-Ace Disc Di2

Cannondale har också en SE-modell av den nya Synapse på programmet – en ljuvligt lätt himmels-isblå, kromad (?) version, med SRAM Apex med One by-system. Vi har redan börjat dagdrömma om att bygga en “trampotard” på den här ramen och matcha den med nästa generation av breda Zipp 303-, Enve 3.4- eller Cannondales egna Hollowgram-hjul och Di2-växlar…

 

Cannondale Synapse Apex Disc SE
Cannondale Synapse Apex Disc SE

 

Läs mer på Cannondales hemsida

Erol Orhun
Nyfiken, frågvis, vetgirig. Om allt och alla. Antal hjul är inte så noga, men fordon på två och fyra hjul har alltid spelat hårdare, högre och härligare på hjärtats strängar. Intresserad av allt som är intressant i världen. Första cykeln? En metallic-blå GX 2000 med halvmeters limp-sadel. Sedan en TBG, en Miyata, en Bridgestone, ett par Bottechia, en Kona... Och det var innan intresset fick verkshöjd på allvar. Skriver mest om prylar. För det är roligast.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.